Zahter bitkisi yabani bir bitki çeşididir ve kendiliğinden yetişebilmektedir.Bu yüzden pek çok yerde zahter bitkisine rastlamak mümkündür.Zahter bitkisinin yetişebilmesi için bolca güneşe ve sıcak alanlara ihtiyacı vardır.Bu yüzden toprağın sıcak olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalabilmektedir.Bu bitkinin lifası yapraklarında bulunmaktadır.Zahter bitkisi sapıyla birlikte koparılır ve kurutulur. Zahter bitkisi, kara kekik veya dağ kekiği adlarıyla da anılmaktadır.Keskin ve acımsı diyebileceğimiz bir kokuya sahiptir.Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak görülmektedir.Zahterin iki tür çeşidi bulunmaktadır.Bunlardan biri yaz aylarında yetişirken diğeri ise kış mevsiminde yetişmektedir.Zahter pembe ve lila renkli çiçekleri bulunan yaklaşık olarak 50-60 cm. boylarında bulunan bir çeşit bitki türüdür.Zahterin içeriğinde uçucu yağ ve tanen bulunmaktadır.Bitkiyi çiçekleriyle beraber toplayarak kurumaya bırakılır.Kuruduktan sonra ise çay olarak tüketilebilir ve ayrıca baharat olarak da kullanımı yaygındır. Zahter Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
-Zahter bitkisi öksürüğe karşı faydalıdır. Öksürüğün kesilmesine karşı destek sağlamaktadır.
-Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığına karşı savaşır, vücudun direncini arttırır ve gribi hafifletir.
-Vücudumuzda oluşan yaraların giderilmesine, iyileşme sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olmaktadır.
-Zahterin içeriğinde bulundurduğu maddeler sayesinde antibakteriyel özelliği sayesinde sivilce ve akne gibi vücut lekelerine karşı korur.
-Cildimizin sağlığı için oldukça önemlidir.
- Yağ yakar, Selülitlerin düşmanıdır.
-Vücutta oluşan mantara karşı koruyucudur.
-Zahter bitkisi kalp çarpıntısına karşı iyi gelmektedir.
-Zahter bitkisi tüketimi hazmı kolaylaştırarak ishal ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
-Ayrıca zahter bitkisi sindirim sistemine yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır.
-Mide de oluşan rahatsızlıklara karşı (gastrit) ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı vücudumuzu korumaktadır.-İdrarın sökülmesine yardımcı olur ve mesanede oluşan ağrıların giderilmesini destekler.
-İçeriğinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudur.